Türkiye’de YÖS Sınavı Nasıl Yapılıyor?
2010 yılında açıklanan bu kararın ardından üniversiteler kabul edecekleri öğrenciler için YÖS sınavı düzenlemeye başlamıştırlar. YÖS sınavına girecek her öğrenci için üniversiteler resmi internet adreslerinde; sınava girmek isteyen öğrencilerin yerine getirmekle yükümlü olduğu zorunlulukları, sınav başvuru aşamalarını, sınav tarihini ve sınav harç ücretlerini duyururlar.
Türkiye’de üniversitelerin kendi bünyelerinde uyguladıkları YÖS sınav sonuçların bazı iki yıl bazı da bir yıl boyunca geçerliliğini korur. Sınav sonuçları sadece sınavına girilen üniversite bünyesinde geçerli olduğu gibi bazı istisnai durumlar da söz konusu olabilir. Her dönem farklı olmakla birlikte bazı üniversite bölümleri ve birlikleri birbirlerinin yaptıkları sınavları kabul ederler ve aynı YÖS puanıyla farklı üniversite bölümlerine başvuruda bulunabilirler.
YÖS Soruları Nerelerden Çıkıyor?
Temel Öğrenme Becerileri Testinden oluşur. Temel Öğrenme Becerileri Testi; matematik, geometri ve sembolik ifadeler ‘den oluşur.
Temel Öğrenme Becerileri Testi İngilizce ve Türkçe olmak üzere iki farklı dilde soruluyor.
Adayların soyut düşünme güçlerini ölçen Temel Öğrenme Becerileri Testi puanı, üniversitelerin öğrenci kabulünde esas aldıkları puan türüdür. Adayların bu test türünden aldıkları puanlar hesaplanır ve puan sıralamasına göre lisans veya ön lisans bölümlerine kabuller gerçekleşir.
Bazı üniversiteler YÖS Sınavı kapsamında; fizik, kimya, tarih ve coğrafya gibi alanlarda sorulara da yer verirler.
Not: bölümün diline göre Türkçe yada İngilizce muafiyet sınavı bulunmaktadır
Bir yanıt yazın